Monday, December 27, 2010

-chong-






Anept with Chong & Arina.
See to believe.
Now I believe.
Congratulations!




Saturday, December 25, 2010

-anger-






CLS experiment. 'Speed' dengan muke tak rela kena
paksa jadi model. Hahaha.






Thursday, December 23, 2010

-magenta-






Gambar diambil petang tadi lepas hujan.
Nice magenta's...
Raw file...with a little 'boost' in Lightroom.
Hehe.







Sunday, December 19, 2010

-tasteless-






Still, I don't get any thrill
using 50mm compared to my lovely 35mm.
Why? Strange.

This is one of the sample
using 50mm f/1.8 D


Try to compare with 35mm f/1.8 G
The header of this blog.





Monday, December 13, 2010

-badasheet-






*Allahu'akhbar*
Why did I don't have any confident in myself?
*darn it!*

Seeing people who can talk,
But can't do,
Seeing people who can't talk,
But can do.
Me?

I see I can't talk,
and can't do either.
Is it really me?

I can fixed thing,
create something,
which that I don't believe people would agree.
And I afraid most to know what people think.

Oh my.
Seems like,
I do really care what people think,
Isn't it?
What should I do...





Saturday, December 11, 2010

-dreaming-






Am I suffering
a chronic
'sleep-talking' syndrome?

Because,
at the dawn of yesterday
my boss & my colleague
said I often 'mumbling'
something that make them, a bit hideous
when I take a nap on my chair...
*prefer not to say what is it, because I felt horrible too!*

*splahhhh*





Monday, November 22, 2010

-tied-







...welcome aboard kak zai!...

...to be continued this 28th November...






Tuesday, November 16, 2010

-loyalty-











...Hachi...
...9 years you've waited your owner till you died...
you're a stupid dog!
*sob2*
T.T






Sunday, November 7, 2010

-live on-







"Hidup terlalu singkat dan sangat berharga untuk ‘dikorbankan’ hanya oleh prasangka dan curiga. Malah jika benar sekalipun, ingatlah ianya bukan segala-galanya." - Genta Rasa





-photofolio-






-dusk mixture-





Friday, November 5, 2010

-distract-






Okay, this is really annoying moment I've ever faced. Period. An Iranian(I guess) on my left side spoiled my time. Trying to 'joint moment' with his friend on the other side(means my right side). So he keep turn his annoying head at them(and I feels like he's stalking my pores(?).oh God?) 'Sir,would you mind if we change seat?', he replies 'It's okay, It's okay...I'm sorry.'. Guess what?....dari start iklan sampai habis movie dia buat perangai macam tu jugak. Really-really-really spoil my mood. Oh my~... By the way, MegaMind is funny and refreshing! Cuma aku tak dapat luahkan 'keseronokan' dengan sempurna dek terganggu dengan perangai makhluk sebelah tu. *sigh*





Monday, November 1, 2010

-renew-






011110








quarter century already
what I've achieved?





Sunday, October 24, 2010

-carved-






ku cuba bunuh kau
tapi kau tak mati
kerana kau sejarah dik
sejarah tidak mati.


-Anonymous-




Tuesday, October 19, 2010

-drift-

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

***

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

***

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

Tuesday, October 12, 2010

-interview-






*trembling*





Saturday, September 25, 2010

-Footer-




'Footer' arrived this(or yesterday?) morning.
For a test drive from day till now,
here's some of the best result.
Enjoy!


-Bird Hunt-

Everyday 'he' drinks here. Tak caye? Come to my office :)

I don't know...I'd love it.

-Panning-

there's a lot to learn =.="

this boy is watching his friends playing 'bola beracun'

-Moon Hunt-

actual size

after crop to 100%



Wednesday, September 15, 2010

-rewinded-





"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah, Seandainya telah engkau catatkan Dia milikku, tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku. Titipkanlah kebahagiaan antara kami agar kemesraan itu abadi. Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi, Seiringkanlah kami melayari hidup ini, Ke tepian yang sejahtera dan abadi. Maka jodohkanlah kami. Tetapi ya Allah, Seandainya telah engkau takdirkan...Dia bukan milikku bawalah dia jauh dari pandangan ku. Luputkanlah dia dari ingatanku dan peliharalah aku dari kekecewaan. Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti, Berikanlah aku kekuatan menolak bayangannya jauh ke dada langit dan hilang bersama senja yang merah agarku sentiasa tenang walaupun tanpa bersama dengannya. Ya Allah yang tercinta, pasrahkanlah aku dengan takdirMu. Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan adalah yang terbaik buatku. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala yang terbaik buat hamba-Mu ini. Ya Allah... Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan di akhirat. Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang dhaif ini. Janganlah engkau biarkan aku bersendirian di dunia ini mahupun di akhirat, menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup ke jalan yang Engkau redhai. Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah. Ya Allah, berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka.
Amin.
Ya rabbal 'aalamiin".





Tuesday, September 7, 2010

-postcard-







Saturday, September 4, 2010

-rewind-



'...eh? Hari ni Khamis ke Jumaat?' sambil melihat kalendar,jam serta hari, aku menarik nafas panjang. 'Laa'ilaha'illallahhh...kalau Khamis buat apela aku buang tebiat pakai baju opis...' getus hatiku diam-diam. Itulah dia tekanan dunia. Selama 6 tahun berkecimpung dalam dunia ni, aku tak pernah nak rasa menyesal, serik atau putus asa lagi. Bermakna jalan yang aku tempuh ni memang dah ditetapkan sejak azali lagila kot. Well, bila imbas kembali ke zaman sebelum aku 'matang' dalam bidang ni, segalanya yang aku rancang & impikan dah jadi terbalik. Dari kehidupan normal jadi tak normal, nak hidup biasa-biasa(play safe) dah jadi adventurous, nak rileks2 dah jadi sibuk, nak keje 'gomen' tup-tup minat private... Everything's just end up upside down, hahahaa...


...Tambah-tambah lagi bila bulan puasa. Dah dua kali aku tinggalkan zaman puasa time belajar. Seronok. Banyak benda best berlaku kalau nak bandingkan zaman bekerja ni(aku rasela..). Puasa time kerja...ah,tahun ni aku banyak pulak tido. Pergh, memang tak lalu langsung, dahla takde geng. Lainla tahun lepas 'kutu-kutu' melekat lagi. Lani 'kutu-kutu' semua dah sambung belajar balik. Takpe, lepas ni aku pulak sambung ikut korang ye. Haih, tak banyak nak sembang kisah tahun ni. Aku repeat jelah kisah2 zaman sekolah senibina kat shah alam dulu. Nak cerita zaman kat perak rasanya macam bukak pekung je. So, enjoy! By the way, aku nak ucapkan Salam Aidilfitri 1431 Hijrah dan Maaf Zahir dan Batin pada semua. Halalkan makan minum, minta ampun segala dosa kot-kot aku ada buat korang sakit ati ke, terdengki, terkeluar kata-kata kurang enak, minta ampun banyak2 eh...peace~



Saturday, August 22, 2009

-tinta ramadhan-

Setahun berlalu, dan ia kembali lagi...sang Ramadhan mengimbau kembali detik2 pahit manes ketika di alam persekolahan. Wah,sangat merindui zaman2 dahulu kala. Zaman dimana kami bergelumang dengan beban2 kerja sekolah yang seperti documentation majlis2 yang berlambak kena siapkan sebelum submission...haihhh. Ketika ini aku mengimbau kenangan2 di studio yaitu sarang kesayangan aku ketika di studiodesign07...

...Pada pagi itu, semua bersiap2 utk bersahur. Semua kanak2 yg bermastautin di studio sedang enak menjamu selera. Semuanya berjemaah. Yang paling semangat skali Shah...tak lupe juga 'bini' dia si Fit sama bibik mereka, Sarah. Ketika itu aku selalu bersama2 Epoi dan Zawet, tu pon kalu Epoi datang studio...kadang2 makan nasik, kadang2 makan roti...makan megi? Tu dah biase...paling busuk pon bancuh nescafe,tu pon pow nescafe Shah. Thanks Shah!Ya, peristiwa yang pasti akan menjadi sejarah manes dalam hidup aku sebab....sebab ape eh?aku pon xtau...ahhh,yang penting aku rasa sangat menghargai detik2 ketika berada disini...

Hari2 siangnya berlalu seperti biasa, cuma ketika diwaktu petang aku selalu menjadi lemau akibat mengantuk...namun bila tiba waktu petang aku cuba untuk mengeraskan diri dengan membuat kerja2 sekolah. Maklumla, belom final submission lagi. Seingat aku pada ketika itu design07 maseh dalam process crit session, baru je lepas planning stage kalu tak silap.

Pukul 0630, aku rasa sudah tiba waktu sesuai utk aku menyiapkan diri utk berjalan2 disekitar medan tumpuan org ramai-baazar ramadhan. Bermacam2 tempat aku pernah pegi...pasar malam seksyen7, seksyen2, seksyen3, pkns, padang jawa, belakang plaza masalam pon ade....xsilap akula. Aku jarang beli makan berat2...slalunya aku beli murtabak je...yang best jalan2 kat baazar ni sebab boleh cuci mata tengok juadah(erk...eheh~) berbuka...wow!macam2 kaler dan macam2 fashion(ah...hehehe). Ape? Amende korang pikir? Ish3...xbaek pikir yang bukan2. Tak baik.... :D Haaa, kat mane tadi? Haha...ade sekali tu aku hampir2 terjatuh ketika keluar ke bazaar...ketika memasuki simpang di seksyen2, keadaan jalan kurang memuaskan dan aku bernaseb baek sebab kaki aku cukup kuat untuk menahan tujahan motosikal aku...kejang jugakla kaki...oleh kerana gagal untuk berjalan dengan sempurna ketika itu, aku hanya mampu membeli air kotak sama roti krim berharga RM0.50 sekadar utk berbuka...alhamdulillah, satu lagi situasi yang tak mungkin aku lalui semula...berbuka di tepi divider menghadap Kolej Meranti(suatu ketika dulu aku menetap disitu)...seronok...memerhatikan gelagat penjual dan sisa2 pelanggan disitu pada ketika ramai umat berbuka dirumah bersama2 keluarga dan sahabat handai tersayang...

Tak lupa juga kenangan ketika berbuka bersama2 rakan2 seperjuangan di rumah sewa mereka...oleh kerana aku jarang2 melepak diluar,skali skala aku akan singgah dirumah mereka utk memenuhi jemputan. Lalu kami keluar membeli-belah di bazaar yang terdekat. Ya, keluar bersama-sama geng Chef dan Wawa...makcik2 yang sangat bising seperti murai. Namun aku sangat enjoy bersama mereka...mereka berjaya memeriahkan suasana dimana2 majlis sekalipun. Nice to have friends like you all folks =)...

Haa...waktu berbuka dah lepas....tiba waktu utk teraweh. Alhamdulillah, ketika itu ada sukarelawan utk menjadi imam teraweh di surau fakulti...yang diketuai oleh Sofi, budak studiodesign08. Hari pertama aku berteraweh di Pusat Islam...sekali itu sahaja kerana situasi tubuh gagal utk bertahan kerana lenguh dan mengantuk, hehee...Pusat Islam baca satu juzuk kot...walaupon aku hanya buat lapan rakaat, tapi naseb baikla Sopi sudi menjadi imam. hehe...tahun ni aku xsure ah sape yang akan mengepalai teraweh memandangkan studio lani dah kekurangan penghuni...cuma satu je yang buat aku kecewa...erm....abaikanlah...cume bila ada peluang tu segerakanlah sebelum terlambat.

Perghhh...aku ingat lagi, mase teraweh tu adela beberapa kali aku akan merasa sangat mengantuk. Aku tak tahulah kenapa, mungkin kerana imam bace sayu gile kot. Balik teraweh naseb baek ade moreh...hehee. Ade sedikit kueh dan minuman...selalunya aku ngan Dewa selalu lepak...mase tu baru aku perasan rupa2nya ada jugak makmum muslimah. Selama ni tak perasan,hehee...Agak2nya, kalau pihak pengurusan fakulti tahu ada jemaah kat surau fakulti dia boleh agak tak ape yang sebenarnya yang berlaku di fakulti...? Fikir2kanlah...

Begitulah keadaan sehari2 selama bulan ramadhan di studio. Aku berasa bersyukur kerana aku berpeluang merasakan suasana kehidupan di studio. Seronok...sangat seronok...sahur same2....buke same2...ah~~~rindu gile beb! Pada kawan2 yang maseh dan baru menyambung sekolah tu, selamat berpuasa dan nikmatilah pengalaman ini sebaik2nya...hehehe. Tak lupa juga yang berada di rumah sewa, haha....jaga2 sikit jangan sampai rumah korang di'cop' sebagai 'port' ok? Di kesempatan ini aku ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN YANG PENUH KEBERKATAN dan SELAMAT MENGERJAKAN IBADAH PUASA...wassalam...


mr_bread says: ah...rindu murtabak campur dgn pohpiah...dan juga air tauhu =)


Wednesday, September 1, 2010

-path-






'Impian' vs. 'Tanggungjawab'





...haih...

Sunday, August 29, 2010

-attitude-






...that's all...
don't ever dream on
if you don't change yourself

respects

attitude

etiquette

effort

what you gonna do?



" Lemah belajar tak semestinya lemah bekerja "



Sunday, August 22, 2010

-shock-




well

it's been a while

and quite surprising me

I am the one who should apologize

for the disaster I've create

(sorry -.-)

but anyway

glad to see you again

'little bug'

:)



Tuesday, August 17, 2010

-cocoon-

Pagi itu...


"Muhamad Annas Ahmad Sabaruddin - Muhammad Najib Shahrom, Je Azrar, Fiqa Amyra, Koo Muhammad, Meg D Reid, Assikeen Abu Bakar - borang utk melanjutkn pelajaran dah keluar... isilah..."



Oh, akhirnya. Dah boleh isi borang dah. Yeay....


Satu setengah jam kemudian...'Apsal pulak slow gila ni?' merungut dalam hati. Agaknya memang tengah peak gila kot. Maklumlah, berebut-rebut orang nak masuk, murah katanya. Kesianla golongan sederhana seperti kami ni...Tak pelah, petang-petang sikit boleh lagi. Lagipun ade lagi sebulan mase nak isi. Ade ape hal?

Well...sepanjang petang, pun tak boleh-boleh jugak. Akhirnya aku melepaskan geram dengan mengetap gigi sebab nak menghambur kata-kata kesat kang sia-sia ja puasa aku. Sambil berlalu menuju ke bazaar depan PKNS, aku berjalan kaki kearah pesta nafsu tersebut. Bukan nak beli, saja amek bau dan menghilangkan diri dalam kesesakan.

Malam itu seperti biasa selepas teraweh. Nak sambung movie petang tadi tak sempat abeskan. Aku hampir tak endah langsung pasal application interview ni. Terlupa terus. Dah nak tido, terbaca balik wall post Renghos..."Ape kate saje-saje test...tak dapek ni memang aku tido jelaa..." getus dalam hati. Setelah beberapa kali cubaan, patutla memula tadi tak boleh akses, rupenye kene daftar pengguna baru,hahaaa...Mukasurat demi mukasurat, aku leka mengisi borang sambil menepuk dahi sebab semua sijil aku ada kat opis daa...takpe,boleh semak tiga kali...so, dalam pada nak abes isi...timbul satu perasaan berdebar-debar, macam perasaan mula-mula aku nampak signboard uitm seri iskandar kat Gopeng time nak register part 1 dulu. Huishhhh~ apesal pulak time-time cenggini nak berdebar-debar pulak nih???

Lama jugak aku melayang jauh. Betul ke ni, aku isi borang apply Ijazah ni? Tiba-tiba kepala aku menerjah ke zaman kegagalan matriks dulu,nak apply diploma sikit punya susah dengan result SPM yang so-so... Dan sekarang, nak sambung Ijazah Sarjana Senibina (kononnya nak tukar Master, pehhh). Tak sangka dah ke tahap ni. Dan debaran makin memuncak. Betul ke aku nak sambung ni? Betul ke aku dah bersedia? Loan, mental, pengalaman, ilmu, attitude... Kacau...kacau... Takut, seram, cuak, menggelabah, debor, tak sedap badan, sume ade...

Tak sedar aku dah tekan butang 'Hantar'. Ok. Baik aku tido daripada serabut, buang karan ye tak? Seperti biasa port kegemaran dibelakang rumah sambil melihat bintang samar-samar dibungkus dek kepulan awan. Dalam pada dok menyesakkan peparu, datang ilham dari mana punca tak tahulah. Jiwa semakin telus. 'Oh, I like it!' sambil tersenyum, aku baru tersedar bahawa aku mempunyai tempat mengadu. Alhamdulillah~rasanya dah nampak langkah-langkah yang harus dimulakan. Bulan baik ini, aku berusaha meyakinkan diri. Kerana 'aku' sekarang bukan lagi 'aku' 2 tahun yang lepas! Berusahalah! Mulakan cabaran baru!

Thursday, August 5, 2010

-malfunction-







Wednesday, August 4, 2010

-wool-






Saya benci Anept.





Sebab apa?





Sebab 'INI'.




Sekian.





Sunday, August 1, 2010

-back-

Berpantang maut sebelum ajal. Berpantang lembik sebelum bertahan. Masih ada saki-baki 'bonjolan' kesakitan yang telah berleluasa selama 20 tahun,kini semakin berkurangan. Ah, besok dah start kerja. Janganla tiba-tiba mata ni ber'pelangi' maacm semalam. Uh. Bila tebayang je rase nak mual. Dangerous.Abaikan. Berita baik. Pemacu cakera keras aku berjaya 'hidup' kembali! Terima kasih para hackers yang memberi tunjuk ajar didalam TiubAwak. Terima kasih juga pada seller Lelong.my, berasal dari Sarawak yang telah menjual 'cable CA 42" dengan harga RM8 sahaja. Berbanding tokey-tokey kedai hp di Warta Bangi, dimana harganya boleh menampung perbelanjaan pergi-balik dari KL-BOTA. Sheet. Oh, untuk pengetahuan. Inilah rupa bentuk cable sebelum dan selepas.


from this
into this




Tak perlulah mengadap pekerja kuli CariKomputer.Com Warta(sekali lagi) yang sangat cetek ilmu tentang saiz catridge plotter(dimana telah dimaki oleh En.Azmiza sebab buat lawak bodoh dengan mengatakan saiz paling kecik no.13 dengan yakin+berlagak,haha...). Jimat. Pernah sorang brader IT bagitahu,kos nak sedut data memakan belanja rm5=1Gb. Damn. Rupa-rupanya cuma perlu update firmware hard disk. Seagate memang bermasalah. Silalah beralih kepada WesternDigital.


Nak belajar? Klik disini. Mamat tu tak bagi aku embedded video dia.ceh.

Sekian.



Friday, July 23, 2010

-500-






5 years portfolio
2 years works experience
thousands photographs 2002-now
OP mangas ep1-593
music albums
movies collections
all memories

...gone...






Sunday, July 11, 2010

-be-

“Jangan cuba masuk ke dalam istana untuk bertemu dengan puteri raja dalam keadaan pakaian anda compang camping”. Oleh itu jadilah yang terbaik untuk diri sendiri selain ingin menjadikan orang lain sebagai yang terbaik untuk diri kita. Belajarlah menjadi sifat orang yang kita ingini. Kelak kita sebenarnya yang akan dicari. Bukan kita yang mencari.




Wednesday, July 7, 2010

-bye-




manusia…bilakah akan mati?


Adakah ketika jantung ditembusi peluru?


Adakah ketika menghidap penyakit yang tidak dapat dirawat?


Adakah ketika meminum sup cendawan yang beracun?


...Sebenarnya...


...ketika diabaikan orang ramai...



Saturday, July 3, 2010

-dragged-




jalan jalan dengan Ijau
terserempak dengan Dr.Norhati
sembang punya sembang
bukak cerita pasal khabar angin
Master(Sc.?) Arch. LAM Part II

..........
.....yuran 3 kali ganda.....
..........
.....tak de PTPTN.....
..........
.....tambah satu sem.....
..........
.....kena pointer 3.0 keatas.....
..........
.....2 years experience.....
..........
.....start ujung tahun ni.....
..........

...aku hanya mampu termenung...
*sigh*



-software-






" Carilah 70 alasan untuk memaafkan sikap saudaramu. Jika hatimu masih tetap enggan menerimanya juga, maka kekerasan hatimu itu yang lebih patut dipersalahkan. "






Wednesday, June 30, 2010

-sincerity-






" Ikhlaskan segala amal perbuatanmu "






Halaqah - Pohon Hidup


mr_bread : Ya Allah...hanya Engkau Maha Mengetahui...



Sunday, June 27, 2010

-monologue-




Pabila ku rindu : Hiaskan diriku : Ku melawan cintaku : Pabila ku jemu : Pejamkan mataku : Ku masuk ke alam khayalku : Alif,ba,ta duniaku : Siapa yang tahu : Apakah di dadaku kini : Ku, ku, I, I, I : Hanya ku seorang : Yang tahu pergolakan : Mindaku : Kau, kau, you, you, you : tak mungkin boleh tahu : selagi ku tak cerita : Hentikanlah : Marah, marah : Dunia : Takkan berubah : Dengan amok : Dan amarahmu itu : Sedarlah : Kawanku : Aa, aa, ih, ih, uu, uu, : Tak depan, bawah, atas : tiga cara saja : Membacanya : Oh, oh : Jangan ternganga : Uh... uh... : sedihnya : Kalau kau masih : Belum belajar : belajar : belajar : Kawanku : Kau, kau, you, you, you : Hanya kau seorang : Yang tahu pergolakan : Mindamu : Ku, ku, I, I, I : tak mungkin boleh tahu : selagi kau tak cerita : Cintamu : Cintaku : Cinta : Cinta kita satu : Cintaku : Cintamu : Cinta : Cinta kita sama : Ku, ku, I, I, I : Hanya ku seorang : Yang tahu pergolakan : Mindaku : Kau, kau, you, you, you : tak mungkin boleh tahu : selagi ku tak cerita : Hidup ini : Akan mudah : Kalau mimpi : Kita sama : Pabila ku rindu : Hiaskan diriku : Ku melawan cintaku : Pabila ku jemu : Pejamkan mataku : Ku masuk ke alam khayalku : Khayalku :






Friday, June 25, 2010

-dark knight-







Monday, June 21, 2010

-high-




*ermm*...kasih seorang abang...




...mamai-mamai pun gagah lagi pegi hantar...



*sori Aswad...aku memang tak sengaja :D*



-sort of-















Saturday, June 19, 2010

-belajar-






saat embun berpuput
unggas menari
jiwa luruh disimbah cahaya bulan
dan ketika datangnya mentari
menerjah sinarannya
tatkala itu
hati bagai dibeduk
untuk gagah meniti halangan
demi mendidik jiwa
agar tidak terus tenggelam
dari dibelenggu hembusan dunia





Friday, June 18, 2010

-cave-






Temporarily under construction





Thursday, June 17, 2010

-pain-












did I deserved it?

*sigh*



Tuesday, June 15, 2010

-trembling-






+




=





Monday, June 14, 2010

-cerita hati-

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada bersempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga








Tuesday, June 8, 2010

-dunk-







Height does(n't) matter





Saturday, June 5, 2010

-black 'N' red-

1998; When I first time fell in love with 'her'. I don't know why,but it's like love-at-first-sight. As I remember, it was during Commonwealth Sport 98. Ah~it's just a dream wont come true for me...

2000; I just passed a life zone, and a lot of influenced came to me...but I just miss 'her'...

2002; After years, I still love 'her'. I still cant forget about 'her'. Someday, I felt jealous with my classmate, who got it from his birthday gift. Jealous wont made me get to 'her'...
2004...I just can saw 'her' from far...

2006...I just can feel 'her' soul...

2008...I just can be with 'her' for a moment...
2010...and today, it went a history of my life...after 12 years waiting. After being ashamed by sang keriangandunia(asshole...) at Lutfi's wedding,I went out to KLCC after got confirmation from daddy for cancellation to attend his friend's wedding. Without planned anything, I just take my ass off to city center...alone. And I know this day will come...welcome to my life, my dearest left-hand's best-friend!


setelah setengah tahun pakai jam mati...sexy~~~:D

=)

Friday, June 4, 2010

-ways-


...I don't know...


...cause I'm not that strong...

Wednesday, June 2, 2010

-bluff-

Hari ni pakai Iphone,
Esok pakai BlackBerry...

Hari ni pakai Iphone,
Esok pakai BlackBerry...

Hari ni pakai Iphone,
Esok pakai BlackBerry...

Tak nak pakai Calculator? Hello~ hahahaaa...

Is it obvious isn't? LOL
:))))))

Sunday, May 23, 2010

-ask-





Am I annoying?





Friday, May 21, 2010

-tajuk pun belum sempat pikir-

May...bulan yang agak sibuk(hujung minggula)
May...bulan yang bersejarah(ye ke?)
May...xpernah lagi aku dengar lagu dari kumpulam May bulan ni(hmmm..)
May...bulan yang banyak modal
May...bulan yang aku dapat part-time job setelah lama menyepi....dan secara tiba-tiba aku mendapat panggilan...job cancel pulak.chantek.rezeki melepas tatkala aku belum habis mengarang.aiyaayayayayayayyyyyyyy~~~terus takda idea...

Saturday, May 15, 2010

-hilang waras-

Triban + 14(2.8)


Okeh...aku kehilangan kewarasan malam semalam. Sebab? Malas nak bayak bebel, tengok jela bingkisan yang sempataku ghembat tengah malam tadi. Hellemeeekkkkk...melompat-lompat jugakla aku malam tadi, ngahahahahahaaa!!!!!



90+14(2.8)+900

Triban+14(2.8)

ultra-wide testing

ultra-wide testing lagi....haih

new-thugs...damn!*speechless*

[90+14[2.8]+900 + (3000+35[1.8]+[18-55]+600)]

Tuesday, May 4, 2010

-bulb(episode 2)-

Second experiment...and it went not very well. It's because I found the 'weakness' behind two of these tests. One - very bad 'hot pixel'; for the second test its running badly. Poor me. Poor Triban. And another one is, for Triban bulb setting it cannot go far from 1799.9 seconds/shot, equal to 30minutes exposures. I don't know why, but it is not for the first time I discover the weakness. And I need time for that explanation.


see that? Thousands(millions maybe) of annoying 'hot pixel' all around.
Worst.
And also limited time exposure.

Enough for this...I won't do this again. Frustrated. Duh. Sigh.

Sunday, May 2, 2010

-3 Jenis musibah-



Sekurang-kurangnya ada tiga jenis musibah (walaupun pada hakikatnya musibah itu sama sahaja) tetapi yang berbeza adalah disebabkan keadaan diri yang menerimanya dan bagaimana dia bertindak ketika menghadapi musibah tersebut.


1. Kafarah


Berlaku musibah ke atas orang yang baik tetapi ketika itu dia terlanjur melakukan kejahatan kerana kelalaian dan tidak mampu melawan hawa nafsu.
Maka musibah itu diturunkan sebagai "tebusan" untuk menghapuskan dosa dan keterlanjuran itu. Ertinya, Allah membalas kesalahannya di dunia untuk melepaskannya daripada dibalas diakhirat. Musibah ini lebih baik kerana azab di dunia lebih ringan berbanding azab di akhirat.
Ringkasnya, kafarah adalah ujian untuk "orang baik yang terbuat jahat". Dengan ujian itu, "orang baik" tersebut akan mendapat peringatan dan amaran atas kelalaian dan keterlanjurannya lalu berusaha untuk bertaubat kepada Allah.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Dan Kami (Allah) timpakan kepada mereka azab supaya mereka kembali ke jalan yang benar." (Surah al-Zukhruf 43:48)

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Dan Kami pecahkan mereka di dunia ini menjadi beberapa golongan. Antara mereka ada yang soleh dan ada yang tidak sedemikian. Dan Kami uji mereka dengan nikmat yang baik-baik dan bencana yang buruk-buruk, agar mereka kembali kepada kebenaran." (Surah al-A'raf 7:168)


2. Bala


Satu bentuk ujian yang dikenakan ke atas orang jahat yang melakukan kejahatan. Allah datangkan musibah itu sebagai hukuman di dunia sebelum dihukum dengan lebih berat di akhirat. Dengan kemurkaan-Nya Allah turunkan kesengsaraan di dunia lagi sebelum orang itu diazab di neraka. Orang yang begini akan diseksa dua kali, pertama di dunia, kedua di akhirat.
Ringkasnya, bala ialah bentuk ujian ke atas "orang jahat yang buat jahat". Umat Nabi Nuh yang ditenggelamkan banjr, Firaun yang ditenggelamkan di Laut Merah, Namrud yang dibunuh nyamuk, Qarun yang ditelan bumi adalah antara mereka yang ditimpa bala di dunia lagi sebelum seksa di akhirat.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Dan jika mereka berpaling, nescaya Allah akan azabkan mereka dengan azab yang pedih di dunia dan di akhirat." (Surah al-Tawbah 9:74)

Firman Allah s.w.t. lagi yang bermaksud: "Maka masing-masing (mereka) Kami seksa disebabkan dosanya, maka antara mereka Kami kirimkan kepada mereka hujan batu kerikil dan ada antara mereka yang ditimpa letupan suara yang menggempakan bumi, dan ada yang Kami tenggelamkan di dalam laut, dan ingatlah Allah sekali-kali tidak menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri." (Surah al-'Ankabut 29:40)


3. Ibtila'

Musibah yang dikenakan ke atas orang baik ketika dia melakukan kebaikan. Musibah ini adalah tanda kasih sayang Allah kepada hamba-Nya yang taat. Dengan Ibtila', seseorang hamba itu akan mendapat pahala berganda dan ditinggikan darjatnya di sisi Allah. Dengan musibah, mereka mendapat pahala syahid, pahala sabar, pahala redha, pahala qanaah, pahala pemaaf, pahala bersangka baik dan sebagainya.Jika tidak diuji, bagaimana hamba yang taat itu akan mendapat pahala sabar, syukur, redha, qanaah daripada Allah? Dengan bentuk ujian inilah ada dalam kalangan para rasul ditingkatkan kepada darjat Ulul Azmi (Nabi Muhammad, Nabi Nuh, Nabi Musa,Nabi Ibrahim dan Nabi Isa) - yakni mereka yang paling gigih,sabar, dan tabah ketika menanggung musibah.
Ringkasnya, Ibtila' ialah ujian ke atas "orang baik yang berbuat baik". Golongan para nabi, siddiqin, stuhada, dan solihin ialah mereka yang sentiasa diuji dalam bentuk ibtila' ini khususnya ketika mereka berjuang menegakkan kebenaran, supaya kita mengambil 'ibrah dan hikmah daripadanya.
Allah s.w.t. mengingatkan menerusi firman-Nya yang bermaksud:
"Apakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum datang kepada kamu (ujian) penderitaan sebagaimana yang dideritai orang terdahulu daripada kamu, iaitu mereka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan mereka diancam bahaya sehinggalah Rasul dan orang beriman bersamanya merintih: 'Bilakah datangnya pertolongan Allah?'" (Surah al-Baqarah 2:214)

Pendek kata, bagi orang beriman, ujian bukanlah sesuatu yang negatif kerana Allah mempunyai maksud-maksud baik disebalik ujian itu. Apabila menerima musibah tidak sekalipun mereka mengeluh atau mengaduh, "Kenapa aku yang kena?" Sebaliknya mereka akan berkata, "Aku telah terpilih." Maksudnya, terpilih untuk dininggikan darjat di sisi Allah dan terpilih untuk mendapat pahala yang besar berganda.
Untuk orang yang sabar, Allah menjanjikan: "Sesungguhnya orang yang sabar itu diganjari dengan pahala tanpa hisab." (Surah al-Zumar 39:10)
Bagi yang syahid, maksud sabda Nabi s.a.w.: "Orang yang terbunuh di jalan Allah (syahid) dihapuskan segala dosa melainkan hutang." (Riwayat Muslim No.4992)
Atas dasar itulah sebahagian ulama salaf berkata: "Andaikan tidak ada musibah di dunia, tentu kita datang pada hari kiamat tanpa membawa pahala."


Orang yang derhaka yang ditimpa musibah.

Apakah ia petanda Allah tidak sayangkan mereka?
Jangan tersilap, malah dalam keadaan berdosa sekalipun, Allah datangkan ujian untuk kebaikan. Jika orang baik mendapat peningkatan darjat apabila menerima musibah, maka orang yang berdosa pula mendapat satu pengampunan dengan musibah (kafarah) yang diterimanya. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Tidaklah seorang mukmin tertimpa musibah tertusuk duri atau lebih daripada itu, kecuali dengannya Allah akan menghapuskan sebahagian dosanya." (Riwayat Ahmad no.25338)

Kita harus bermuhasabah diri sendiri, ketika ditimpa musibah kita berada dalam golongan yang mana? Golongan yang diuji secara ibtila', kafarah atau bala? Paling tidak, biarlah diuji secara kafarah, yang dengannya kita akan menyegerakan taubat kepada Allah. Tagihlah janji Allah ini:

"Dan apa sahaja musibah yang menimpa ke atas kamu adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, maka Allah memaafkan sebahagian besar dari kesalahan-kesalahamu." (Surah al-Syura 42:30)



Pasca Tsunami Aceh 2004 credit foto: www.boston.com


Sumber:
"Hikmah Musibah"
Pahrol Mohamad Juoi
Ketua Editor Solusi
SOLUSI19

Monday, April 26, 2010

-find me quickly-

Dont ever run
Dont ever hide
Faced it with courage
Be positive
Be brave
Do not fear
Do not afraid
They will find you
Your inside…

source:breadworld.com

Sunday, April 25, 2010

-answers-

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

…dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.

-Surah Yusuf ayat 12


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?….

Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.

-Surah At-Taubah ayat 129


APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?…..

Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mumin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ..

-Surah At-Taubah ayat 111


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?….

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

-Surah Al-Imran ayat 200.

…”Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk

-Surah Al-Baqarah ayat 45


RASA FRUST?…..

Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.

-Surah Al-Imran ayat 139


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?…..

Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

-Surah Al-Baqarah ayat 286


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?…..

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.

-Surah Al-Baqarah ayat 216


KENAPA AKU DIUJI?……

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


(sources : www.raudhah.com)

-Semoga Allah melindungi kita semua-

-cinta sufi-



ketibaanmu semalam sore
menggegarkan jiwa
menyentuh kalbu
jiwa terpisat

memulakan langkah
terasa roh menyusup kedalam
relung waktu tak tercapai akal
debaran tidak putus-putus
seringkali menyentap jantung

namun
dihujung kemuncak
kau membiarkan segalanya
tergantung
menumbuhkan seribu satu persoalan
adakah ini bermula satu lagi
penantian yang mendebarkan?

ko ni memangla ramlee
geramnya aku...haih






Cinta Sufi - Seorang yang takutkan Allah, menyukai kebaikan & merindukan syahid




mr_bread: tahniah buat ramlee awang murshid...sekali lagi jiwa ni terbang ke zaman Laksamana Sunan. Nampak gaya macam ada sambungan lagi...kalahkan Twilight bro!cayalahh!!

Wednesday, April 21, 2010

-avoid-

...perkara yang aku takuti
telah melanda diri...
Ya Allah,
kuatkan hati
teguhkan jiwa
suburkan iman
berikan petunjuk
kirimkan hidayah
khabarkan hikmah
moga tenang
dalam meraih redhaMu

sesungguhnya
aku merupakan hambaMu yang sangat lemah



...ameen...

Tuesday, April 20, 2010

-bila diri disayangi-

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namaMu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat Mu tertentu
Di gunung, di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

***

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namaMu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan Engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang Mu
Ku berserah diri



mr_bread: hahaa...I really love this kids! :D

Saturday, April 17, 2010

-satu dan kosong [episode 02]-

...sambungan...



'Baik! Dah selesai semua!' Bigi mengagak-agak masa yang telah ditetapkan pada aturan auto-pilot untuk beberapa jam sementara beliau mengambil kesempatan menghadiri jemputan tetamu yang jauh. 'Sehelai saja dah 10 minit...kalau 37 helai?' keluhan berat dilepaskan. Untuk seketika, Bigi terasa sungguh susah hati. Akan tetapi untuk mengecewakan hajat sesiapa, Bigi tidak sampai hati. Dengan berat hati, Bigi terkocoh-kocoh menuju ke arah timur laut. Putrajaya. Aswad tetap setia menanti.

'Panasnya hari ini, Triban...' keluhnya. Triban sedang asyik tidur didalam kantung. Lampu isyarat merah di persimpangan bertingkat sememangnya mencembui mencemburui Bigi. Setiap kali. Memang. Tak percaya sudah. Bigi seringkali hangin dengan beliau. Oleh kerana sabar masih bertapak di jiwa, hijau juga menjadi pilihan hatinya apabila memikirkan tentang nyawa. Selajur, berkepul-kepul asap dilepaskan oleh Aswad, memecut ke satu arah memasuki simpang kiri dan sedikit selekoh cecah tumit. Hampir-hampir saja Triban tergolek dari kantung akibat kecondongan yang dilakukan oleh Aswad. Triban merungut-rungut kerana tidurnya diganggu. Bigi hanya tersenyum, sambil bersiap sedia untuk mencari ruang untuk menyembunyikan Aswad dari pandangan pihak berkuasa.



" Truutt-truuuutttt.....
Truutt-truuuutttt.....

Truutt-truuuutttt.....

Trrr...Ha? Mane? "



Tibalah pula giliran Bigi merungut sendirian kerana tourist guide yang mengiringi tetamu jauhnya sesat jualah didalam kompleks membeli-belah yang terkenal dengan bunga pagar sekolah rendah itu. Keluhan berat dilepaskan sekali dengan kegeraman. Geram kerana beliau sesungguhnya sangat mengejar masa. Masa itu ibarat 'submission'. Seketika berpusing-pusing sambil bercakap melalui corong telefon, akhirnya kelibat tourist guide yang kalut ditemuai ditemui tidak jauh dari sebuah gudang pakaian dalam wanita.

'Haih...entah mana-manalah kau bawa diorang?' 'Hehehe...janganla marah,aku pun baru first time sampai sini,' sapa Shazupa(tourist guide kalut). Dia ditemani(menemani) oleh Sabahan dang juga....'Eh? Mana tetamunya? Dua orang bukan?' Bigi mencari-cari kelibat 'dua' tetamu jauh yang ditunggu-tunggu. 'Ada, mereka berdua sedang membuat upacara menghalau sihir diluar' Sabahan mencebik sambil memandu Bigi dan Shazupa ke belakang tempat letak kenderaan. 'Oh..' Bigi tersenyum lebah sebaik sahaja mendapati kedua-duanya selamat. 'Menote! Kyudee! Hahahaha!!' berjalan pantas sambil berjabat salam dengan kedua-dua mereka. Sebenarnya, dari jauh Bigi sudah perasan sesuatu debelakang Menote. Dan Triban juga sudah menyedarinya dari awal perbualan Bigi dengan Menote semasa berada dipejabat. Triban mencuri-curi dengar. Sebenarnya Triban merasa sedikit cemburu kerana 'kekasih' Menote merupakan baka yang lebih baik darinya.



" Liman "



Triban masih merungut-rungut. Cemburu dengan perlakuan Bigi yang sangat asyik memuji si Liman 'Uban'(gelaran spontan yang diberi Triban). ' Mentang-mentanglah aku dah berumur...ingat aku ni...' serta merta Triban tersentap seketika apabila merasakan sesuatu pada Bigi. Ya...itulah isyarat yang seringkali menerjah hatinya. Bigi bukanlah sebagaimana yang dia fikirkan. Dalam lubuk hati Bigi, Triban dapat merasakan Bigi sangat bangga dengannya. Sepantas itu Triban memohon ampun atas kekhilafan dirinya.

' Note, aku dah setting dah. Yang penting sekarang, kau faham asas-asas yang aku beritahu tadi. InshaAllah, lama-lama kau pun boleh,' Bigi memberi harapan kepada Menote. Selama beberapa jam bersama mereka banyak berbincang tentang latihan-latihan dan tips, dan Big banyak memberi bantuan kepada Menote dan Kyudee. Setelah berjalan-jalan disekitar, Bigi terpaksa meminta diri kerana masa terlalu suntuk untuk bersama lebih lama. Selesai bersalam-salaman dan melambai, dengan sepantas kilat Bigi menuju ke arah tempat persembunyian Aswad untuk kembali menuju ke pejabat setelah merasakan debaran kian mengganas.



"Aswad!!!!!!!!!
Baiiiikkkk!!!!!!!!!!!
Prreeeetttttteteetteeteettttt!!!!!!!"



'Hah?!Lagi 5?Perghh...' Bigi terduduk diatas lantai...menghadap mesin pencetak. Ketika ini dia merasakan impian bersama-sama JackFred semakin kelam. Jam sudah menunjukkan pukul 5.24 petang. Bermakna...Bigi mempunyai lebih kurang kurang sejam untuk siap menggulung kesemua lukisan-lukisan tersebut. Dengan keadaan terduduk, Bigi menyusun sehelai demi sehelai lukisan-lukisan bersaiz A0 tersebut dengan keadaan yang sungguh hiba. Hatinya kelam. Bigi membuang pandangan keluar tingkap dengan pandangan yang kosong. Kosong. Hanya kedengaran bunyi mesin pencetak yang berulang-ulang, seolah-olah mentertawakannya...

"Teet!....Kletakkk!!!
Gedegangggg!!!
Krrrekkkk...Tang!!!
Krreeoookk...Tangg!!!"

Bigi meneruskan perjalanan dengan segulung lukisan sebesar alam, tanpa menghiraukan pekerja-pekerja Save More! melihatnya dengan pandangan sinis, apatah lagi pak arab karpet yang sering meriakkan wajah seperti menyimpan bom didalam jubah adanya. Jam menginjak pukul 6.34 petang. Aswad dengan setia membawa Bigi menuju ke pekan Kajang...untuk menyediakan satu lagi salinan 'office copy'...



...sambung lagi ah...esok nak naik bukit plak...

Sunday, April 11, 2010

-distortion-

While I'm preparing my gears,my daddy asked me a favour,"Jo, amik gamba atok tu...pastu psot post kat dalam pesbuk." "Ok!" taking back my Triban and trying to shoot under low light with my new Cal .35mm...

"Praapp!
Praapp!
Praapp!
Praapp!
Praapp!
Praapp..."

...Ok. Quite hard because under low-light I have to be static as I could. And the result is average-la. Then at home, when I playback on big screen(which is..my computer), wow....its got 'kembung' all around the frame...

Oh, this is the time to play with photoshop. Practicing on filter "Lens Correctino Correction" as I read a long time ago. Well, I think it's worth when it came into such planar subject. Like this...



Allahyarham Abu Bakar bin Dusun (grandpa)

Allahyarhamah Norasiah binti Abu Bakar (Makngah)

I dont remember this...seems like my late-grandma

Norehan binti Abu Bakar, standing 3rd from right(a.k.a. Maklang)



...See the difference? It's fun(for me) to made a little bit 'correction' on photograph...see that? Small correction or alteration is ok, not 'brutalized' it. In this case, it's really have to take seriously because lens distortion is VERY ANNOYING for me. In such case...

Sunday, April 4, 2010

-satu dan kosong [episode 01]-

" Tolong plot A1 size with
scale submission go ventures
esok lepas tu
hantar photostate kat
kedai haji duit minta kat
en namron "

...Terbaik. Sedang Bigi berangan-angan menjadi 'Carlos' dalam cerita "Mandatori", watak tersebut hilang berkecai ibarat butiran-butiran pasir diterbangkan angin lalu meninggalkan jasad tatkala dia habis membaca pesanan tersebut. Secara spontan terbayang program-program hujung minggu ini berkecai...Secara tidak sedar Bigi melepaskan keluhan berat, seberat-berat hati ini ingin melaksanakan tugas secara terpaksa. Jauh disudut hati ini membuang segala anasir-anasir jahat hasutan syaitan...Berusaha mengikhlaskan diri...

" Bigi mesti siap hari ni ok,
yg photostate tu

copkan opis copy.

Semoga berjaya"

...Satu lagi keluhan berat dilepaskan secara tidak rela. Tidak. Jangan biarkan diri disakiti oleh pemikiran-pemikiran negatif. Kelak akan membutakan hati. Bigi meneruskan tugasan seperti yang dilakukan sebelumnya, mencetakkan lukisan berskala 'submission'. Sementara menunggu sehelai demi sehelai lukisan dicetak, Bigi mula terasa bosan. Perutnya telah lama menunggu pinta di isi, namun seleranya terbantut dek kekecewaan masih membelenggu fikiran beliau. Lalu di biarkan mesin pencetak(plotter) menjalankan tugas seperti biasa, Bigi menuruni anak tangga menuju ke kedai runcit untuk mengalas perut. Tiada apa yang mampu membangkitkan selera selain dari kekacang dan juga jajan. ' Jadilahhhh...boleh buat kunyah-kunyah' gumam Bigi seorang diri...

" Truutt-truuuutttt.....

Truutt-truuuutttt.....

Truutt-truuuutttt.....

Truutt-truu...Halo? "


...Bigi mengerutkan kening. Kusut fikirannya apabila mendapat jemputan makan tengahari dari sahabatnya yang jauh. Bukan bermaksud jemputan itu mengganggu, tetapi situasinya sekarang tersepit. Mindanya berpusing-pusing bagaimana ingin memenuhi pelawaan tetamu dari jauh itu sedangkan dia sedang bekerja. Akhirnya dia mendapat satu jalan penyelesaian. Dan jemputan tersebut harus dihadiri kerana beliau tidak sanggup melukakan hati tetamunya. Selepas memutuskan talian, Bigi sekali lagi mengerutkan kening sambil mengurut-urut kepala yang tidak gatal. 'Bagaimana sih? Takkan nak dibiarkan saja pejabat ini?' Bigi memerah otak untuk membuat keputusan. Setelah membuat beberapa strategi dan pertimbangan, Bigi memulakan langkah...


...bersambung...

Saturday, April 3, 2010

-competition-

Phew~at last...



...wish me luck...



...for what? *smile*...



...for this....




" Burka "



...and also for this...




" Stranger "



...dapat short listed pun alhamdulillah...:)

Wednesday, March 31, 2010

-tolerance-

...*yawn~~~...oh?










...some how...










...I should stop publishing I think...










...49's already? That is quite large of
numbers...20,000 plus for 5 month...










...no wonder...no wonder...

Sunday, March 28, 2010

-bulb-

Some questions appears in my mind about this. I'll upload in my bulogs, so you all can view the actual pixel to see the annoying 'dotted' called....


22 mins exposure


...'HOT PIXEL'...


12 mins exposure

Seriously...it's TOTALLY ANNOYING when it appears in super-long-exposure...


...But how to fixed it?Nah, I've found the articles about how to reduce the 'hotpixel'. But how to prevent it? Is it all about CCD? Nope. Nothing. Even all of professionals said JUST IGNORE IT. It is natural due to leakage when the temperature increase. See more in the link. Another question is...I don't know why, for my first shot, the shutter down on its own. And time exposure stated that only 1799.9 sec. Is it bulb setting has exposure limitation? Bluerghhh....

What to do? Just potatochop lah...thats it! :)