Thursday, May 21, 2009

-cable-

Bosan gile kot duk studio xde org...bila RUMI nk start ni...adeih....xsabar nak tengok org ramai2 lg kat sini. Seronok beb, tengok dari atas...ngusha awek dari jauh,hahaha. Well, workshop kali ni xtahulah cane. Risau,risau gak...sebab bg akulah,yang aku pnah pegi kat olympiarch UTM dlu,boleh kate gempak kot...oklaaaa~not bad. Mungkin sebab dapat jalan jauh, pastu dapat baju free,hehe...tapi insyaAllah sume akan berjalan ngan lancar....
Buat mase skang aku sedang me'recruit' kanak2 08 utk menjadi facilitator...baru 13 org! Mana nak cari lagi 37???adei.....tak supportivela hgpa ni. Makan free, tmpat tggal free, dapat baju, sijil sume....kamon2~dapat jumpa pakwe-makwe cun2 ape?

...Huhu,abaikan dulu bab2 workshop ni. Sbnarnya aku bosan...paler kosong gile. Naseb baik td ade gak aktiviti, g jmpa kontraktor nak tambah rumah. Cam biase, bincang punya bincang...plan sume dah ade, tetibe ade satu missing...bukan satu,tiga...

  1. Key plan
  2. Location plan
  3. Masterplan(original)

Aduh...mana nak cari? 25 tahun lepas...ntah ade ke tidak developer tu. Silap2 dah bankrup... Pening dibuatnye. Benda baru aku belajar hari ni:

...................................................................................................................................

Untuk submission renovation, requirement adalah :
  • Standard title block
  • Key plan
  • Location plan
  • Masterplan(kalau takde,plan asal tapak dah cukup)
  • Plans(ground,1st, etc)
  • Elevations
  • Section
  • Structural drwg(utk corner lot & bungalow)
  • Dan detail secukup rase...
  • Tak lupe juge nama, ic dan alamat owner...
  • Dan juge signature register architect
Untuk corner lot@banglo, special sket. Aku sediakan structural drawing sebab pertambahan load yg byk bg corner lot@banglo memerlukan drwg engr...kalau teres intermediate unit xpayah coz kiri kanan unit bole tanggung lg...dan slalunya kontractor@owner yg akan cari engr...jgn pandai2 nk g cari...rugi...

Lepas siap sume, baru g submit majlis...then majlis akan inform brp set dia nak,korg yg akan sediakan tu sume. Dalam mase seminggu lebih slpas submission(kalau makcik yg banyak songeh,kne datang 2-3 kali,pastu tunggu 2-3 bulan) baru depa bg kelulusan...pastu kontraktor pon buat ikut suka dorg...janji dapat kelulusan. Bukan ikut drawing pon...

Bagi yang takde plan asal, agak susah nak deal ngan majlis. Nak2 kalau umah tu pnah reno tanpa kbenaran(lagila majlis xpuas ati), mmg kalau tahap2 aku ni sah kena lanyak...lainla kalu pak teh aku keje bahagian tu. Kalau ikut nasehat arkitek yang aku kenal, aku kne lalui 2-3 jabatan untuk approve plan asal sahaja, kalau ada reno haram tu, kena bayar denda dulula, jumpa org nila, itula, mcm2lah....sangat tak berbaloi untuk aku setelkan sorang melainkan kontraktor@owner sanggup nak setelkan sendiri...itu lg better...

...................................................................................................................................

Bila pikir2 balik...betul jugak. Itu kalau ikut procedure yg sebetulnya. Tapi birokrasi sume tu akan dianggap 'cap ayam' bila anda mempunyai pak long dan pak tam yang kerja ngan majlis...comfirm! huh....

Bila aku nak ade kabel keje ngan majlis ni? Senang sket urusan bila ade submission...haihhh~~geleng paler...

=)

7 comments:

MaSyim said...

erm... kalau kt klate, camim ada la kabel..hehe...

mr_bread said...

yeke?makasih2...nnt kalu ak ade pojek kt sane aku kontek ko ye,hehe

rafiealam said...

wahahahaha~!

mr_bread said...

gelak ko ye....haha
tensen gile kot...fobia dh ni

Kekanak Tokyo said...

erk..aku tak paham apa ko tulis..hehe

mr_bread said...

haha...org tertentu je yg paham kok zek oyy~~~huhu

jackfred said...

weh.. aku cop nak jadi facy.. mesti ko yg incharge kan??? hahahha...

ko nak kabeL.. kabel ape ko nak?? talipon? keyboard? zaman kan da makin maju... xmen la kabel ni,... seme wireless.. hahahaha