Tuesday, January 19, 2010

-back-of-house-

Malam ni takde idea pulak. Jadi kesimpulannya kita belayar. Belayar. Belayar. Belayar. Minum kejap. Sambung belayar. Belayar. Belayar. Belayar. Belayar. Belayar. Belayar. Belayar....dan kita terjumpa satu laman blog seorang mamat ni. Hmmm...good idea. Dia punya kepala memang bukan jenis mainstream, jenis yang haluan kiri punya kepala minda. Tentang sesuatu yang diluar kotak. Tentang sesuatu aliran yang diluar norma. Luar biasa jugaklah dari kebiasaan umum. Betul tentang apa yang dia komen tentang kebiasaan yang dah terlalu banyak sehingga menyebabkan satu jenis kebanjiran. Hampir 98% aku setuju dengan komen dan fakta beliau. Cuma idea baru yang muncul selepas komen beliau itulah yang kita tak berapa setuju. Sebab? Agak mengarutla bagi kita.

Ok, berbalik tentang topik 'luar kebiasaan' atau dalam kata lainnya 'new genre', kita mendapati ada satu perkara yang kita belum pernah jumpa orang lain buat. Baiklah untuk menjelaskan dengan lebih lanjut, kita kecilkan sedikit topik ini;

-Wedding Photography-

Selalunya, jurugambau professional(tak semua) akan berkepit bersama-sama pengantin(baru). Kenapa? Sebab mereka dibayar HANYA untuk mengambil gambar pengantin. Hampir kesemua pakej cuma mengambil gambar pengantin berposing. Pengantin potong kek. Katil pengantin. PENGANTIN. PENGANTIN. PENGANTIN. Kita highlightkan disini pengantin. Wahai rakyat jelata, pernahkah anda terfikir tentang 'back-of-house' of the big day? What do they do? How is it going? Why is it happen? Who were involved? Ever think? Tak ramai yang terfikir tentang itu. Bagi yang berfikir, tahniah. Bagi yang tiada tindakan, rugi....

Dari segi pengalaman kita yang tak seberapa ni, sebenarnya the most-memorable-thing is the one who manage at the back-of-house in every events. Not only weddings, every events. And Kudos to most of events they have a reports about what happened at the back stages. Why kita choose wedding? Because kita don't yet have been seen any of 'jurugambau berbayau' yang hendak jadikan 'back-of-house' as their primary subject. I dont like posing. Those are posers. Unlike candid, its more natural and honest. See the point? Bagi kita, pengantin posing sikit2 sudahla. Do you know what happened to those 'crew' at your back house? Yang memasak, yang cuci pinggan, yang menyiang, runner kedai, tukang bancuh air? See my point?

Tapi kita tak salahkan sesiapa. Maklumlah zaman sekarang dah sangat jarang 'rewang-merewang' ni. Semuanya mudah. Katering. Bufet. Tak de rewang. Maka tiada 'connectiviti' diantara saudara-mara dan jiran tetangga. No komen.

Bagi sesiapa yang berada dikawasan yang masih mengamalkan 'rewang-merewang', bersyukurlah kerana anda masih mempunyai 'kehidupan', warisan nenek moyang kita. Dan nasihat kita, jangan lepaskan peluang yang ada, untuk belajar sejarah melalui fotografi.

-when the shutter released,it's history! - Bigi


-some examples on what Im blabbering about-


-board_01-

-board_02-

-board_03-

-board_04-

-board_05-

-board_06-

-board_07-

Sejumlah kecil hasil. Maaf masih ada banyak lagi belum dikompos. Sekian. Habis.

2 comments:

Phosphorescent Beetle said...

sesungguhnya aku pernah ditugaskan utk tangkap gambor preparation kenduri sahaja...dr org pasang khemah...smpai khemah ilang...tp time tu mmg camera byk...volunteer photgrapher pon ramai...mmg pttnye kna ade org tgkp gambar preparation, pengantin, and tpt smbut tetamu..then baru la the memory will be everyone's memory...

mr_bread said...

most well-organized event mmg ada BOH photographer.its fun,for me la...aku lebih cenderung pd natural effects rather than 'acting',hahaha..btul,its memorable moments...